Akut Bronşit Nedir? Bronşit Belirtileri Nelerdir?
- Akut bronşit semptomları nelerdir?
- Akut bronşit nasıl fark edilir? Hastalığın belirtileri nelerdir?
- Bronşit Ne Kadar Tehlikelidir?
- Akut bronşit kaç günde geçer?
- Bronşit rahatsızlığının süresini kısaltabilir misiniz? Bronşite ne iyi gelir?
- Çocuklarda bronşit
Akut bronşit, nezlenin aksine alt solunum yollarında bulunan ve akciğerlere hava taşıyan kanalın iltihaplanması ile oluşur. İnflamasyon, gırtlak altında başlayan tüm solunum yollarını etkiler. Öksürük veya boğaz ağrısı gibi can sıkıcı semptomlara sebep olur. Bu nedenle doktorlar, trakea ve bronşların bronşiyal mukoza zarının iltihabı olan trakeobronşitten bahsetmeyi severler.
Bazı durumlarda akut bronşit, yaygın soğuk algınlığı virüslerinin neden olduğu viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bakteriyel bronşit nispeten çok daha nadirdir. Bronşit semptomlarına neden olabilecek daha az zararsız, ancak çok daha nadir görülen enfeksiyonlar arasında influenza (grip) virüsleri de görülebilmektedir.
Akut bronşit semptomları nelerdir?
- Öksürük nöbetleri,
- Koyu balgam,
- Göğüs ağrısı,
- Yorgunluk,
- Bazen ateş.
Bunlar, solunum yollarının mukozalarında oluşan iltihaplanmanın neden olduğu tipik belirtilerdir.
Sebep ve süreye bağlı olarak, doktorlar rahatsızlığı akut veya kronik bronşit olarak teşhis eder ve buna uygun olarak tedavinizi hazırlar.
Akut bronşit nasıl fark edilir? Hastalığın belirtileri nelerdir?
1- Kuru öksürük (süre: 2 - 3 gün)
Solunum yollarında oluşan iltihap, bronşlar, gırtlak ve alt boğazdaki öksürük reseptörlerini tahriş eder. Bu rahatsız edici, kaşıntılı ve kuru öksürüğe yol açar. Buna genellikle göğüste ağrı eşlik eder ve sıklıkla gece ve sabah kalktıktan sonra ortaya çıkar. Bu aşamada öksürmek herhangi bir rahatlama sağlamaz, tam tersine: sık öksürük daha fazla ağrı ve kasılmaya sebep olur.
Bu arada öksürük reseptörleri, tahriş olduklarında beynimizin öksürük refleksini tetiklemesini sağlayan bir tür küçük duyuculardır.
2- Üretken öksürük (süre: 2 haftaya kadar)
Bronşlarda yoğun ve koyu kıvamlı mukus üretimi artar. Bu da öksürük reseptörlerini tahriş eder ve sarı veya yeşil balgamlı öksürüğe yol açar. Akut bronşit durumunda, normal solunum seslerine ek olarak, hırıltı sesleri de meydana gelebilir. Bu duruma nefes alıp verdiğinizde bronşlarda hareket etmeye başlayan mukus sebep olur.. Aşama 1'den farklı olarak: Etkilenen birçok kişi bu aşamada öksürmeyi özgürleştirici bir eylem olarak algılar çünkü oluşan balgam dışarı atılmalıdır!
3- Kuru öksürük (süre: 8 haftaya kadar)
Yoğun ve koyu kıvamlı mukusun aşırı üretimi azalır, öksürük giderek kuru şekilde devam eder ve hastalık hissi azalır. Bununla birlikte, öksürük reseptörleri bu aşamada hala özellikle çok hassastır. Bu yüzden başka bir öksürük krizini tetiklemek için fazla bir şey gerekmez.
Eşlik eden akut bronşit semptomları
- Burun akıntısı, boğaz ağrısı
- Baş ve eklem ağrısı
- Ateş
- Koyu kıvamlı (sarı-yeşilimsi) balgam
- Belirgin hastalık hissi (Halsizlik, yorgunluk, uyku hali vs.)
Bronşit Neden Olur?
Bazı durumlarda akut bronşit, yaygın soğuk algınlığı virüslerinin neden olduğu viral bir solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanır. Aşağıdaki virüslerin akut bronşite neden olduğu bilinmektedir.
- Influenza A
- Influenza B
- Parainfluenza
- respiratuar sinsityal virüs (RSV)
- coronavirus
- adenovirus
- rhinovirus
Ayrıca; Sigara Dumanı, hava kirliliği, çeşitli kimyasalları solumak, çeşitli alerjiler, Mycoplasma türü bakteriler de akut bronşite neden olabilir.
Bronşit Ne Kadar Tehlikelidir?
Akut bronşit genellikle tehlikeli değildir. Esas olarak, hastalığın evresine bağlı olarak koyu veya akışkan balgamlı veya balgamsız öksürük atakları belirgindir. Üretilen balgam kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterebilir ve rengi berrak ve beyazdan sarı-yeşilimsi renge kadar değişebilir.
Akut bronşit kaç günde geçer?
Akut bronşit 8 haftaya kadar sürebilir:
Bronşitin ilk 2-3 günü; verimsiz, kuru öksürük olarak da bilinen öksürük ile karakterizedir. Öksürük bronşlarda, gırtlak bölgesinde ve alt boğazda öksürük reseptörlerinin tahriş olmasıyla iltihaplanan hava yollarının sonucu olarak gelişen bir semptomdur. Reseptörlerin küçük algılayıcılar olarak düşünün. Eğer uyarılırlarsa, bu bilgiyi beyine iletirler ve bu şekilde öksürük refleksinin tetiklenmesini sağlarlar.
Sonraki iki hafta nemli, üretken bir öksürük ile karakterizedir. Bunun nedeni bronşlarda artan viskoz mukus üretimidir ve daha sonra balgamlı öksürük olarak devam eder.
Sonraki süreç yine kuru öksürük semptomu ile karakterize edilir ve sekiz haftaya kadar sürebilir, çünkü öksürük reseptörleri diğer şeylerin yanı sıra hala aşırı duyarlıdır ve bu nedenle daha kolay tahriş olur.
Bu arada, sekiz hafta veya daha uzun süren kalıcı bir öksürük, genellikle kronik olarak kabul edilir ve her zaman bir uzman tarafından tekrar gözlemlenmesi gerekmektedir.
Bronşit rahatsızlığının süresini kısaltabilir misiniz? Bronşite ne iyi gelir?
Ne yazık ki, bu sadece çok sınırlı bir ölçüde mümkündür. Dolayısıyla sürenin yanı sıra semptomları hafifletmek ve günlük konforun sağlanması öncelikli hedeftir. Bitkisel ilaç olan Bronchipret® / Bronchitabs® öksürük dürtüsü ve koyu balgamın atılması gibi semptomları hafifletebilir ve rahatsızlığın nedeni olan bronşlardaki iltihapla savaşarak iyileşmeyi sağlayabilir. Bu sayede akut bronşit rahatsızlığınız kronikleşmesini engellemiş ve hafif bir şekilde atlatılmasını sağlamış olursunuz.
Bronşit rahatsızlığınız var iken spor yapabilir misin?
Hafif fiziksel aktiviteler balgamın öksürük yoluyla atılmasına yardımcı olabilir, ancak aşırı yorulmaktan kaçınmak önemlidir. Enerjimizin çoğunu bağışıklık sisteminin gereksinimi için depomuzda tutmakta fayda var.
Yürümek iyi bir alternatiftir. Ancak çok soğuk havada yapmaktan kaçınmalısınız çünkü bu iltihaplı mukoza zarlarının daha fazla zorlanmasına sebep olacaktır.
Bronşitten kurtulduktan sonra tekrar "formda" hissetseniz bile, iş yükünüzü kademeli olarak ayarlamalısınız. Çok hızlı bir şekilde geri dönerseniz, daha da büyük hasara yol açabilecek bir gerileme riskiyle karşılaşırsınız! Şüpheniz varsa, mutlaka bir doktora danışın.
Bronşit rahatsızlığınız var iken uçağa binebilir misiniz?
Bronşit genellikle uçağa binmemek için bir sebep değildir. Ancak, havalandırmaların sağladığı kuru havanın öksürük dürtüsüne yol açabileceğini bilmelisiniz. Bu nedenle, uçuş sırasında yeterli miktarda sıvı alarak üst solunum yolunun mukoza zarlarını nemli tutmak özellikle önemlidir.
Daha uzun süreli hastalıkların geçmişi
Akut bronşit birkaç hafta sürebilir. Bu hastalığın uzun sürmesinin çeşitli nedenleri olabilir:
- Bronşlarda oluşan iltihap tamamen azalmadıysa, hala öksürük nöbetlerine neden olabilir.
- Enfeksiyonun yanı sıra öksürüğün neden olduğu doku ve mukoza zarında meydana gelen yaralanmalar henüz tam olarak iyileşmemiş olabilir.
- Bronşiyal sistem ve öksürük reseptörleri, aşırı duyarlı olabilir.
Bronşit bulaşıcı mıdır?
Akut bronşitten muzdarip olan herkes genellikle bunun nasıl ortaya çıktığını merak eder. Hava sıcaklığı, kalabalık ortamda çalışma veya havalandırma kaynaklı olabilir mi? Ve gelecekte kendinizi daha iyi korumak için gerçekten neler yapabilirsiniz gelin birlikte inceleyelim.
Bronşit rahatsızlığına nasıl maruz kalırsınız?
Akut bronşit genellikle solunum yolu virüslerinin neden olduğu bir hastalıktır. Bunlar damlacık veya temas yolu ile kişiden kişiye bulaşabilmektedir. Bu nedenle bronşit enfeksiyonu esas olarak virüs içeren ortamda solunduğunda (virüsler hapşırma veya öksürme yoluyla havaya karışabilir) veya kapı kolları gibi kontamine yüzeylere dokunulduğunda bulaşabilmektedir.
Çoğu durumda, soğuk algınlığı virüsleri akut bronşitin ana sebeplerinden biridir. Bu virüs tipleri şöyledir:
- Rinovirüsler
- Koronavirüsler
- Adenovirüsler
- Parainfluenza virüsler
- Rino sinsitiyal virüsler (RSV)
Basit bir soğuk algınlığı veya grip benzeri bir enfeksiyonun aksine, bronşitte mukoza zarının iltihaplanması üst solunum yolu ile sınırlı değildir. Esas olarak alt solunum yollarını etkiler ve bunlar gırtlak (larenks) altından bronşlara (bronşiyollere) kadar devam eder.
Soğuk mevsim en önemli risk faktörüdür.
Soğuk ve yağışlı mevsimde, soğuk algınlığı ve dolayısıyla akut, viral bronşit riski önemli ölçüde artar. Nedeni: Mukoza zarları soğuyan hava nedeniyle daha hızlı kurur, daha az dirençlidir ve soğuk virüsler daha kolay yerleşir.
Ayrıca nemli ve soğuk aylarda, kapalı odalarda diğer insanlarla daha fazla zaman geçirirsiniz - bu da elbette patojenin insandan insana geçme olasılığını arttırmaktadır.
Bronşit ne kadar süre bulaşıcıdır?
Bronşit 14 güne kadar bulaşıcı olabilir. Enfeksiyondan bronşitin ilk semptomlarının başlamasına kadar geçen sözde kuluçka dönemi, yaklaşık 1-3 gün gibi çok kısadır. Bu süre zarfında, asemptomatik virüs taşıyıcıları, diğer temaslı kişileri, özellikle zayıflamış bağışıklık sistemine sahip kişileri veya yaşlıları da enfekte edebilir.
Virüs atılımı daha sonra hastalığın başlangıcından sonra artan mukus üretimi kadar sürer. Bununla birlikte, en büyük enfeksiyon riski esas olarak akut hastalığın ilk günleridir.
Kendimi bronşitten nasıl koruyabilirim? Enfeksiyondan Kaçınmak İçin İpuçları
Elbette, sırf olası akut bronşitten kaçınmak için sonbahar ve kış aylarında kendinizi sosyal çevrenizden tamamen izole etmenin bir anlamı yok. Bununla birlikte, kişisel enfeksiyon riskini mümkün olduğunca düşük tutmak için birkaç basit önlem alınabilir. Özellikle bir risk grubuna dahilseniz (örn. Yaşlılar, kronik hastalığı olanlar veya bağışıklığı baskılanmış kişiler).
Enfeksiyonu önle!
Bronşit enfeksiyonunu en iyi şekilde önlemek için aşağıdaki temel hijyen ve davranış kurallarına uymalısınız:
- Ellerinizi düzenli olarak sabun ve suyla iyice yıkayın - eve geldikten, burnunuzu sildikten, tuvaleti kullandıktan sonra ve yemek hazırlamadan önce en az 20 saniye!
- Mümkün olduğunca ellerinizle yüzünüze dokunmamaya dikkat edin. Toplu taşıma araçlarında tutacaklardan, kapı kollarından, ortak kullanılan materyaller gibi eşyalardan bu virüsleri edinebilirsiniz. Ellerinizi yıkamadan yüzünüze dokundurmanız virüslerin solunum yolunuza ulaşmasına sebep olabilir.
- El sıkışmaktan ve sarılmaktan olabildiğince kaçının.
- Birçok kişinin dokunduğu yüzeyleri ve nesneleri düzenli olarak temizleyin.
- Isıya mağruz kalmış yaşam ve ofis alanlarını günde birkaç kez taze hava ile havalandırın ve kuru oda ikliminden kaçının. (gerekirse ek nemlendiriciler takın).
- Sigara içmeyi hızlı bir şekilde bırakın.
- Yeterli uyku, dengeli, sağlıklı beslenme ve temiz havada düzenli egzersiz yapmak vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
Çocuklarda bronşit
Akut bronşit, çocukluk çağında en sık görülen hastalıklardan biridir. Yetişkinlerdeki bronşit ile karşılaştırıldığında çocuklarda bazı özel durumlar mevcuttur.
Küçüklerde bağışıklık sistemi gibi solunum yolu da tam olarak gelişmemiştir. Bu nedenle çocuklar yetişkinlere göre üst ve alt solunum yollarındaki mukoza zarının iltihaplanmasından daha çok etkilenirler.
Çocuklarda bronşit belirtileri nelerdir?
- Ana belirti öksürük!
Akut bronşitin ana semptomu kuru başlayan ve başlangıçta ateşle birlikte görülebilen öksürüktür. Yoğun mukus oluşumunun başlamasıyla birlikte öksürük nemli hale gelir ve sümüksü-pürülan (koyu kıvamlı) hale gelir ve tipik hırıltı seslerine neden olur.
Grip benzeri bir enfeksiyon durumunda ateşe ek olarak aşağıdaki yaygın soğuk algınlığı semptomları da sıklıkla ortaya çıkabilir:
- Burun tıkanıklığı,
- Boğaz ağrısı,
- Baş ağrısı ve halsizlik gibi
Bronşit semptomları daha nadir görülen griple de ilişkilendirilebilir. Genç yaşta, akut bronşit genellikle kızamık veya boğmaca gibi çocukluk çağı hastalıkları ile birlikte de ortaya çıkabilmektedir.
Bebekler ve küçük çocuklar, mukuslarını öksürebilirler, ancak tükürmekte güçlük çekerler. Bunun yerine çoğunlukla mukusu yutarlar. Şiddetli öksürük durumunda, bu daha sonra mide içeriği ile birlikte açığa çıkarılabilir ve kusma görüntüsü verebilir.
Ayrıca çocukların daha hassas olan mukoza zarları, balgamda kan bulunmasına neden olan yaralanmalara daha yatkındır. Köpüklü, kanlı bir salgı genellikle derin solunum yolundan ziyade nazofarenksten gelmektedir.
Obstrüktif (spastik) bronşitte nefes almada güçlük meydana gelir.
Yetişkinlerin aksine, akut bronşitli küçük çocuklarda nefes darlığı nadir değildir. Bu durum özellikle çocuklarda yaşamın ilk üç yılında daha sık görülmektedir.
Bunun nedeni, küçük yaşta bronşiyal tüplerin hala çok küçük ve yumuşak olması ve düz bronşiyal kasların daha kolay gerilmesidir. Bronşiyal mukoza zarının şişmesi ve küçük bronşlarda artan mukus oluşumu soluk alıp vermeyi daha da zorlaştırır.
Çocuklarda bronşit durumunda nelere dikkat edilmelidir?
Akut bronşitin tamamen iyileştiğinden emin olun!
Özellikle bağışıklığı zayıflamış ve çok küçük çocuklar söz konusu olduğunda, pnömoni gibi komplikasyonlara karşı özellikle dikkatli olunmalıdır. Tamamen iyileşmeyen akut bronşit daha sonra kronik bronşite dönüşebilir.
Kronik bronşitin tipik semptomları akut duruma benzer ancak daha uzun sürer ve tekrarlamaya devam eder. Bu aynı zamanda çocuğunuzu sonuç olarak ortaya çıkan hastalığa meyilli hale getirir ve kurtulmak o kadar da kolay değildir. Çocuklarda akut bronşit genellikle iki hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak bundan sonra kuru bir öksürük birkaç hafta devam edebilir.
Yatak istirahati ve bol su içmek özellikle önemlidir.
Çocuk ne kadar küçükse, iyileşme sürecini aktif olarak desteklemek ve semptomları hafifletmek o kadar önemlidir. Aksi takdirde, bahsedilen komplikasyonlara ek olarak halsizliğine yol açabilir. Bunun için çok sayıda iyi bilinen ve kanıtlanmış destekler mevcuttur.
Ancak özellikle gece uykusunda ortaya çıkan öksürük çocuklar için de büyük bir zorluktur. Bu noktada gece uykularını öksürük olmadan geçirilmesini sağlayarak dinlenme ve gelişimlerine destek olmalısınız.