Çocuklarda Soğuk Algınlığı
- Soğuk algınlığına ne sebep olur?
- Bu virüsleri nerede alıyorsunuz?
- Soğuk algınlığının semptomları
- Çocuğumu soğuk algınlığına karşı nasıl koruyabilirim?
- Soğuk algınlığı için tedavi seçenekleri: Kanıtlanmış ev ilaçları
- Soğuk algınlığı olan çocuklar için hangi ilaçlar kullanılabilir?
Çocuklarda soğuk algınlığı pek çok ebeveynin hassas noktasıdır. Çocuklar soğuk algınlığından kurtulunca, bir sonraki pusuda bekler. Küçük çocuklar yılda ortalama altı ila on kez soğuk algınlığı geçirmektedirler. Yılda iki ila üç kez soğuk algınlığı geçiren yetişkinlerde ise bu durum önemli ölçüde daha düşüktür.
İnanması zor, ancak çocuklarda bu soğuk algınlığı sıklığının da avantajları vardır, çünkü her mikrop istilası vücudun savunmasını güçlendirir. Çocuk, yavaş yavaş birçok bakteri ve virüs türüne karşı bağışıklık kazanır. Yaş ilerledikçe, immün sistemi (bağışıklık sistemi) her zamankinden daha güçlü koruma sağlar. Bu soğuk algınlığı sayısını azaltır.
Soğuk algınlığına ne sebep olur?
Soğuk algınlığına virüsler, özellikle rinovirüs neden olmaktadır. Yüzden fazla farklı tür ondan bilinmektedir. Bu tür bakımından zengin patojene ek olarak, boğaz ve burnun inflamasyonuna neden olan RSV veya korona virüsler gibi başka virüsler de vardır. Şimdiye kadar, 200'den fazla farklı virüsün soğuk algınlığını tetiklediği bilinmektedir.
Bu virüsleri nereden kapıyorsunuz?
Özellikle sonbahar ve kış gibi ıslak ve soğuk mevsimlerde soğuk algınlığı giderek artış göstermektedir. Bunun bir nedeni, hipoterminin muköz membranlara daha az kan akışına neden olmasıdır. Sıcak ısıtma havası da muköz membranları kurutur. Bu onları patojenlere karşı daha savunmasız hale getirir. Stresli durumlar veya uykusuzluk da bağışıklık sistemini zayıflatır. Bununla birlikte gerçek enfeksiyon damlacık yoluyla gerçekleşir. Patojenler; hapşırma, öksürme, burun karıştırma veya doğrudan temas yoluyla, örneğin tokalaşma, oyuncaklara sarılma ve mendiller ile bulaşırlar.
Soğuk algınlığının semptomları
Soğuk algınlığının ilk belirtileri yaygındır:
- Boğaz kaşıntısı,
- Burunda karıncalanma,
- Üşüme titreme,
- Çocuklar genellikle halsiz, bitkin ve neşesiz hissederler.
Bu belirtileri şunlar izler:
- Burun çekmesi,
- Artan hapşırma,
- Boğaz ağrısı,
- Yutma zorluğu,
- Öksürük,
- Genellikle baş ağrısı ve vücut ağrıları,
- Vücut bu virüs istilasına sıkça artmış vücut ısısı veya yüksek ateşle tepki gösterir.
Burun akıntısı hastalıkların yaklaşık yüzde 80'inde meydana geldiğinden, grip benzeri bir enfeksiyonun en yaygın semptomudur. Soğuk algınlığı durumunda, virüsler (çoğunlukla rinovirüsler) burun mukozasında koloni kurarlar. Daha sulu sekresyonu başlatır, şişer ve salgılar. Daha sonra sekresyon giderek katılaşır. Sonuç: tıkalı bir burun hissi.
Silialar ile kaplı solunum yolunun muköz membranı da virüsler tarafından saldırıya uğrayabilir. Siliaların görevi sürekli oluşan mukusu yukarı taşır. Sonuç olarak, muköz membran sürekli olarak kendini temizler. Soğuk algınlığı durumunda mukus oluşumu da artar. Mukus normalden daha serttir ve bu nedenle çıkarılması daha zordur. Solunum yollarını irrite eder ve koruyucu bir refleks olarak öksürüğe neden olur.
Çocuğumu soğuk algınlığına karşı nasıl koruyabilirim?
Gripten korunmak için mükemmel bir koruma yoktur. Ancak birkaç ipucuna dikkate edilirse, soğuk algınlığı riski azaltılabilir.
1. En öncelikli: Hijyen
- Sabun ve ılık su ile sık sık el yıkama, enfeksiyonu önlemek için önemli ve etkili bir önlemdir.
- Başka insanlardan gelen kullanılmış kupaları veya bardakları paylaşmak kesinlikle yapılmamalıdır.
- Büyük kalabalıktan kaçının.
- Hasta olan insanlarla araya iki metrelik bir “güvenlik mesafesi” koymaya kesinlikle dikkat edilmelidir. Bu, damlacık enfeksiyonu riskini azaltır.
2. Doğru beslenmeye dikkat edin
Bol meyve ve sebze içeren vitamin bakımından zengin bir diyet, soğuk algınlığına karşı etkili bir önlemdir. Bununla birlikte, birçok çocuk sağlıklı beslenme konusunda hevesli değildir. Vazgeçmeyin!
Biraz hayal gücü ve yaratıcılıkla çocuklara birçok vitamin verebilirsiniz:
- Meyve şişleri,
- Kalp şeklinde elma dilimleri veya
- Yavaş okuma dersi için büyük bir meyve tabağı,
- Lezzetli sıvı meyve püreleri, vb.
Bu şekilde, vitaminler iyi bir şekilde verilebilir.
3. Çok fazla sıvı
Soğuk algınlığınız varsa yeterince sıvı içmek önemlidir. Muköz membranları nemli tutmaya yardımcı olur ve muköz membranların daha fazla kurumasını önler. Su veya çay özellikle uygundur.
4. Temiz hava şarttır!
Kötü hava yoktur, sadece yanlış kıyafetler vardır. Hava ne olursa olsun çocuklar dışarı çıkmalıdır. Temiz havada düzenli egzersiz yapmak muköz membranların kurumasını önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Doğru bir giyimle bu, her türlü hava şartlarında mümkündür.
5. Düzenli olarak havalandırdığınızdan emin olun
Açık havada kalmak için bir fırsat yoksa her zaman düzenli olarak havalandırmalı ve iyi bir iç mekan şartı sağlamalısınız.
6. Yeterli uyku rahatlamayı sağlar
Sadece iyice dinlenmiş bir bağışıklık sistemi çalışabilir. Vücut uyku sırasında kendini toparlar ve soğuk algınlığına karşı sağlıklı bir koruma sağlar. İyi bir oksijen kaynağı önemlidir. Bu nedenle uyumadan önce ortamınızı iyice havalandırın.
Soğuk algınlığı için tedavi seçenekleri: Kanıtlanmış doğal tedaviler
Birçok soğuk algınlığı, büyükannenin bilgi kutularından gelen ev ilaçları ile çok iyi hafifletilebilir. Bu değerli ipuçları nesiller boyunca aktarılmıştır:
- Buhar soluma: Öncelikle burnunuzu temizleyin. Ilık suyla bir miktar tuz, kekik ve papatya çözeltisinin buharının soluyun. Bu, burun muköz membranlarının şişmesine engel olur. Çocuğunuzu sıcak suyla yalnız bırakmadığınızdan emin olun. İnhalasyondan önce ihtiyacınız olan havluları hazırlayın. Alternatif olarak, bir nebülizatör kullanabilirsiniz.
- Boğaz ağrısına karşı gargara yapmak: Boğaz ağrısı eziyeti, adaçayı veya papatya çayı ile düzenli olarak gargara yapılarak hafifletilebilir.
- Göğüs sargıları faydalı olarak görülmektedir.
- Çocuklarda ballı ılık süt ekspektoran görevi görür.
Soğuk algınlığı olan çocuklar için hangi ilaçlar kullanılabilir?
Eczanenizde, çocuklar için uygun çok çeşitli reçetesiz, son derece etkili bitkisel ilaçlar bulacaksınız. Semptomların türüne bağlı olarak, bu preparatlar ayrı ayrı veya kombinasyon halinde alınabilir. Bionorica soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrısı için geniş bir ürün yelpazesine sahiptir:
Yaygın enfeksiyonlarda
- Imupret® Oral Damla: 6 yaş ve üstü için önerilir.
- Imupret® Kaplı Tablet: 6 yaş ve üstü için önerilir.
Imupret® iki şekilde işe yaramaktadır: soğuk algınlığına karşı savunmayı destekler ve soğuk algınlığı patojenleriyle doğrudan savaşır. 7 yerli bitkinin eşsiz kombinasyonu nedeniyle, geniş bir farmakolojik etki spektrumuna sahiptir. Bu nedenle Bionorica, soğuk algınlığının ilk belirtilerinde Imupret®’ in kullanılmasını tavsiye eder, böylece hastalığın diğer evrelerine geçilmeden yok edilebilir. Bununla beraber Imupret®, halihazırda ortaya çıkmış solunum yolu enfeksiyonları için iyi bir tedavi takviyesidir. Semptomları rahatlatır ve soğuk algınlığının seyrini hafifletir. Papatya, hatmi ve atkuyruğundan elde edilen içerikler, soğuk algınlığını önlemek için vücudun kendi savunma mekanizmalarını destekler. Buna ek olarak, meşe, karahindiba, ceviz ve civanperçeminden elde edilen bileşenler doğrudan soğuk algınlığı patojenine karşı savaşır; bir çok patojeni uzaklaştırır ve enfeksiyonu sınırlar. Özellikle iyi toleransı Imupret®' i tüm aile için kanıtlanmış bir kombinasyon ürünü haline getirir. Imupret® oral damla ve kaplı tablet 6 yaşından itibaren uygundur.