Regl Dönemi (Menstrüasyon & Adet ) Nedir?
- Adet Belirtileri Nelerdir?
- Regl Neden Olur? Nasıl Oluşur?
- Regl (Adet Dönemi) Kaç Gün Sürer?
- Regl Yaşı Kaçtır? Adet Dönemi Kaç Yaşında Başlar?
- Hangi aşamalar kadının menstrüasyon dönemini belirler?
- Adet öncesi ağrısı ve diğer semptomların kaynağı nedir, bu semptomlar nasıl geçer?
Regl, halk arasında bilinen adıyla adet kanaması, kadınlarda 28 günlük aralıklarla yaşanan vajinal kanama sürecidir. Ortalama 8 ila 14 yaş arasında başlayan regl dönemi, 40-55 yaş aralığında, kadının menopoz dönemine girmesiyle birlikte sonra erer.
Bu dönem, yani adet dönemi, tamamen fizyolojik ve doğal bir süreç olup, kadının üreme fonksiyonlarının sağlıklı şekilde çalıştığının göstergesidir.
Her kadın, menstrüel döngüyü farklı şekillerde deneyimler. Kadın menstrüasyon döneminde hormonların belli belirsiz etkileşimi, kişiden kişiye çok farklı algılanır ve her kadını farklı şekilde etkiler. Menstrüasyon başlamadan önceki duygudurum dalgalanmaları ve memelerdeki gerginlik hissi en sık belirtilen semptomlar içerisindedir, ancak diğer birçok şikayet ile desteklenebilir.
Adet Belirtileri Nelerdir?
Bu süreçte en sık sorulan sorulardan bir tanesi de regl belirtileri nelerdir sorusudur. Bu belirtiler içerisinde en sık şekilde görünenler şunlardır:
- Bacaklarda Kramp
- Karın Ağrısı
- Kasık Ağrısı
- Baş Ağrısı
- Gerginlik
- Memelerde Şişkinlik
- Memelerde Hassasiyet
- Kilo Artışı
- Ruhsal Değişimler
Regl Neden Olur? Nasıl Oluşur?
Menstrüasyon süreci , beyinde yer alan hipofiz bezinin LH ve FSH hormonlarını salgılamasıyla başlar. Bu hormonlar, bir süre sonra yumurtalıklara ulaşır ve folikülleri uyarır. Bu süreçte yumurta eğer sperm ile buluşursa döllenir ve belirli şartlar oluştuğu taktirde gebelik meydana gelir. Eğer gebelik gerçekleşmezse bu yapılar regl kanamasıyla birlikte vücuttan atılır.
Bu süreç yani adet kanamaları, kadın vücudunda her ay düzenli bir şekilde devam eder ve kadının doğurgan olarak kalmasını sağlar. Bu düzen ise adet veya menstrüel döngü olarak adlandırılır.
Regl (Adet Dönemi) Kaç Gün Sürer?
Menstrüel periyod 28 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Kanamanın ilk gününde başlar ve bir sonraki kanamadan önceki son günde biter.
Aslında, süresi 25 ila 35 gün arasında değişebilmektedir. Stres ve güçlü fiziksel veya mental stress gibi diğer etkenler, bu periyotta dalgalanmalara neden olabilir. Ancak seyahat veya mekânsal değişikliklerin de kadının siklusu üzerinde bir etkisi olabilir.
Bununla birlikte ergenlik dönemlerinde bu süreç farklı gelişebilir ve her 28 günlük süreçte adet olunması beklenmez. Ergenlik döneminde vücudun bu yeni döneme adapte olması 1 yılı aşabilir.
Regl Yaşı Kaçtır? Adet Dönemi Kaç Yaşında Başlar?
Fizyolojik anlamda bir genç kızın ilk adet gördüğü ortalama yaş, 12 yaştır. Fakat yukarıda da bahsettiğimiz üzere, bu yaş aralığı çeşitli faktörlere bağlı olarak 9-14 yaş aralığına kadar esneklik gösterebilir. Eğer genç kızlar 16 yaşına kadar regl olmamışlarsa bu süreci daha sağlıklı şekilde geçirmeleri için mutlaka doktor kontrolüne gitmeleri ve tedavi olmaları önerilir.
Hangi aşamalar kadının menstrüasyon dönemini belirler?
Kadın siklusu şu fazlara ayrılmaktadır:
-
Regl Döneminde ilk gün ile başlayıp yumurtlamaya kadar devam eden foliküler faz
Proliferasyon veya deskuamasyon fazı olarak da adlandırılır. Kanamanın ilk gününden ovülasyona kadar geçen süreye denmektedir.
-
Adet dönemi sürecinin ortasına denk gelen yumurtlama yani Ovulasyon dönemi
Ovulasyonun kendisi bir faz değil, ama bir olaydır. Ayrıca foliküler fazdan sonra luteal fazı başlatır. -
Yumurtlama sonrası Luteum Fazı
Luteal veya sekresyon fazı olarak da bilinir. Ovülasyondan sonraki zamanı belirtmektedir.
Adet öncesi ağrısı ve diğer semptomların kaynağı nedir, bu semptomlar nasıl geçer? Adet öncesi ağrısına ne iyi gelir?
Adet öncesi semptomlar kendisini sürekli tekrarlar: kendinizi kötü hissedersiniz, asabi ve yorgun olursunuz. Sanki bir gecede 3 kilo almış gibi hissedersiniz ve doymak bilmeyen bir iştaha sahip olursunuz. Başınız ağrır.
Burada adet öncesi sendromlardan (PMS) bahsediyoruz. PMS tüm kadınların %75’ini etkilemektedir.
Özellikle şikayetler her ay ortaya çıktığından, çok farklı olduğundan, fiziksel ve psikolojik semptomları içerebildiğinden etkili ancak duyarlı bir tedavi gereklidir.
Agnucaston® hayıt ağacının (Fructus agni casti) tıbbi faydaları sayesinde PMS ile ilişkili şikayetlerin etkili bir şekilde giderilmesini sağlar. Adet döngüsü normalleştirilir ve regl dönemi öncesi şikayetler hormon dengesizliği normalize edilerek azaltılır.