Menopoz Nedir? Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Menopoz nedir sorusu, kadınların ilerleyen yaşlarda en çok merak ettikleri sorular arasında yer almaktadır. Adet kanamasının (Regl Döneminin) tamamen sona ermesi anlamına gelen Menopoz dönemi ile kadınlar, ergenlikten yaklaşık otuz yıl sonra, vücutlarında ikinci bir hormonal değişim yaşarlar. Bu süreçte vücudun kendi cinsiyet hormonları östrojen ve progesteronun (luteal hormon) üretimi yavaş yavaş durur.

Menstrüel dönemin sonlanmasına bağlı olarak bir kadının hayatındaki doğurganlık dönemi de sona ermektedir. Birçok kadın menopoz konusunda endişelidir. Kendi bedeninizin değişmesi korkusu, yaşamın yeni aşaması hakkında bilgi sahibi olarak azaltılabilir. Vücudunuzdaki süreçleri ne kadar iyi bilirseniz, menopoz döneminde onları o kadar daha iyi karşılayabilirsiniz. En yaygın menopoz belirtileri ise şunlardır;

  • Sıcak basmaları,
  • (Gece) Terlemeler atakları,
  • Duygu-durum değişiklikleri,
  • Depresif fazlar,
  • Libido kaybı,
  • Uyku bozuklukları.

Ancak menopoz sırasında başka şikayetler de görülebilir. Bunlar şunlardır:

  • Baş dönmesi,
  • Muköz membran kuruluğu,
  • Saç dökülmesi,
  • Sindirim problemleri,
  • Üriner inkontinans (İdrar kaçırma)
  • Osteoporoz,
  • Yüzde artmış kıllanma.

Menopoza Kaç Yaşında Girilir?

Zwischen dem 45. und dem 60. Lebensjahr beginnen die Wechseljahre.

Menopoz yaşı kaçtır sorusu bu dönem öncesi sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Klimakterik başlangıcı östrojen ve progesteron hormonlarının (luteal hormon) etkileşimi ile belirlenmektedir. Bu genellikle 45 ila 60 yaşları arasında olur. Yavaş yavaş, overler hormon üretmeyi bırakır. Adetler düzensiz hale gelir ve sonunda kesilir. Hormonal değişim zamanı kadından kadına değişmektedir. Her beden buna çok bireysel tepki verir. Bu nedenle menopoz zamanı ve seyri için kesin bir kural oluşturmak mümkün değildir.

Menopoz, oluş türlerine göre de birbirinden ayrılır;

  • Doğal gerçekleşen menopoz
  • Erken Menopoz
  • Cerrahi Menopoz

Cerrahi operasyonlar, zamanından önce menopoza girmeye sebep olabilir. Myom gibi çeşitli nedenlerle gerçekleştirilebilecek tedavi ve cerrahi müdahaleler ile yumurtalıklar alınabilir. Bu da ileride oluşabilecek yumurtalık kanseri riskinin erken tedavisi veya koruması amacıyladır.

Erken Menopoz Nedir? Erken Menopoz Belirtileri Nelerdir?

Erken Menopoz yani yumurtalık yetmezliği, kadınların 40 yaşından önce çeşitli nedenlere bağlı olarak adetten kesilmesi anlamına gelmektedir. Görülme sıklığı ise, her 100 kadından biri olarak yüksek bir istatistiğe sahiptir.
Bu dönemde sık görülen ve erken menopoz tanısı koyabilmek için yeterli olan belirtiler şunlardır;

  • Ateş Basmaları,
  • Uyku ile ilgili problemler,
  • Depresyon hali,
  • Cincel işlevlerle ilgili sorunlar,
  • Saç Dökülmesi,
  • Kilo alma,
  • Kemik Erimesi,
  • Vajinal Kuruluk,
  • Dikkat Bozukluğu,
  • Çarpıntı,
  • Baş Ağrısı.

Menopoz Dönemi Dünya Sağlık Örgütünün sınıflandırmalarına göre 3 evrede gerçekleşir. Bunlar;

  • Premenopoz: hormon üretimi yavaşlar

Overler, kadın cinsiyet hormonları östrojen ve progesteronu üretmeyi bıraktığında premenopozdan bahsedilir. İlk adımda progestin üretimi azalmaktadır. Siklus düzensizleşir ve meme hassasiyeti yaygındır.

  • Perimenopoz: Östrojen üretimi sona erer

Geri kalan az sayıda yumurta nedeniyle gerekli hormonların üretimi sürekli olarak azalır ve kanama bozuklukları ve olası menopoz semptomları artmaktadır, çünkü östrojen menstrüel siklusu progestojenlerle birlikte kontrol etmektedir.

  • Post Menopoz Son kanama bir yıldan fazla bir süre önce olmuştur

Postmenopoz, bir kadının hayatının son adet dönemini (menopoz) takip eden aşamasıdır. Menopozun son bölümüdür. Postmenopozal kadınlar, son adet dönemi bir yıldan fazla süre önce olan kadınlardır. Bu 65 yaşına kadar olabilir. Postmenopoz sırasında sürekli düşen östrojen seviyeleri ile karakterize hormonal bir değişiklik vardır. Postmenopoz perimenopoz ile örtüşmektedir.

Menopoz döneminde hamile kalabilir miyim?

Kadınlar, menstrüasyon tamamen yok olana kadar doğurgan kalırlar. Bununla birlikte, hamile kalma olasılığı 40 yaşından itibaren sürekli olarak azalmaktadır. Yaşla birlikte sürekli azalır. Bu, hormonal etkileşimin yanı sıra bir kadının başlangıçtan itibaren sadece belirli sayıda yumurtaya sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Bu depo menstrüasyonun ilk gününden itibaren yavaş yavaş boşalmaktadır. Menopoz nihayet artık menstrüel kanama olmadığında görülür.

Menopoz yani adet döneminde vücutta neler olur?

Menopoz sırasında vücuttaki kesin süreçler henüz iyi bilinmemektedir. Bununla birlikte, östrojen eksikliğinin terlemeyi tetiklediği ve uyku bozukluklarına yol açtığı bilinmektedir. Bu da yorgunluğa, performansta bir düşüşe ve depresif duygu durumuna yol açabilir.

Libido kaybına östrojen eksikliği de neden olabilir. Ancak cinsel istek değişmeden kalsa bile, cinsel ilişki sırasında vajinal sıvı üretimi (ıslanma) çok düşük olabilir. Hormonel eksiklik nedeniyle, muköz membranlar ve böylece vajinal duvar daha az kan ile beslenir ve kuru olur. Östrojen eksikliği ayrıca uterusun boyutunda bir azalmaya ve memenin glandüler dokusunun azalmasına neden olur.

Birçok kadın menopoz sırasında ve sonrasında yaygın idrar yolu enfeksiyonlarından ve/veya idrar kaçırmadan da şikayetçidir. Burada da neden ostrojen eksikliğidir. Onların yokluğu nedeniyle, mesane muköz membranları ve vajinal duvarlar incelir, elastikiyetini kaybeder ve daha az kan ile beslenir ve vajinanın pH değeri artar, bu da mikropların ve patojenlerin nüfuzunu kolaylaştırabilir ve sonuç olarak, mesane enfeksiyonlarında ve idrar yolu enfeksiyonlarında artışa yol açar. Kadınlar erkeklere oranla kısa bir üretraya sahip oldukları ve bağırsak çıkışının hemen yakınında olmasından dolayı enfeksiyonlara ve inflamasyona çok daha duyarlıdırlar.

Belirtilen şikayetlerin çoğu en geç postmenopozdan sonra kaybolur. Aksine, osteoporoz östrojen eksikliğinin kalıcı bir sonucudur. Klinik tablo, kemiklerin incelmesi ve kırıkların daha sık ortaya çıkması ile karakterizedir. Kemik kaybı, kıkırdak kütlesinin de azalmasıyla şiddetlenir Bu, özellikle diz ve kalçalarda eklem ağrısına neden olur.

Menopoz doğal yaşlanma süreciyle ilişkilidir. Bu şekilde saçlar zamanla incelir ve cilt elastikiyetini kaybeder. Cildimizi öncelikle UV radyasyonundan koruyan melatonin de daha az konsantre hal alır. Sonuç, yaşlılık lekeleri gelişir. Ağırlık bile sık sık değişir. Birçok kadın menopoz sırasında ve menopoz sonrası kilo alımından şikayetçidir.

Yoga und Entspannungsübungen helfen, das innere Gleichgewicht wieder herzustellen und Stresssituationen abzubauen.

Menopozun yan etkilerine karşı ne yardımcı olur?

Her kadın menopoz sırasındaki hormonal değişikliklere farklı tepki verdiğinden, semptomları tedavi etmek üzere tedavi de ilgili ihtiyaçlara göre bireysel olarak uyarlanmalıdır.

  • Hormon Replasman Tedavisi (HRT)

Hormon replasman tedavisi (HRT) eksik hormonları hormon dozlarıyla yerine koymaktadır. Yan etkiler nedeniyle, HRT bazı bilim adamları tarafından eleştirel olarak görülmektedir. Örneğin, ilave hormonlar uygulandığında meme veya serviks kanseri ve tromboz gelişme riski artmaktadır. Bununla birlikte, güncel çalışmalar riskleri görelilik kuramına göre uygulamaktadır. Ancak, HRT genellikle sadece, semptomlar yaşam kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak kadar şiddetli olduğunda kullanılır. HRT mümkün olduğunca kısa ve düşük verilmelidir.

Hormonların dozaj formu tabletten, merhemden, jelden, fitilden, spreyden plastere kadar değişmektedir. Uygulama tipi ilgili doktorla bireysel olarak tartışılmalıdır.

  • Kendi Kendine Yardım           

Menopoz yani adet döneminde kadınlar sağlıklı bir yaşam için vücutlarında olan belirtilerine her zamankinden fazla dikkat etmelidirler. Sağlık için bu sürece önemli bir katkı, dengeli bir diyet, d vitamini desteği, yeterli hidrasyon ve nikotin, alkol kullanımı olmamasıdır. Spor, yoga ve rahatlama odaklı düzenli egzersizler tedavi niteliğinde olup aynı zamanda iç dengeyi yeniden kurmaya ve stresli durumları azaltmaya yardımcı olmaktadır. Sosyal temasların artması, aile ve işteki değişiklikleri daha iyi kabul etmeye ve kişinin kendi hayatına her zamankinden fazla önem vermesine yardımcı olmaktadır.

  • Doğal ve Bitkisel Çözümler ile Menopoz Tedavisi

Aktif bileşenleri hormonlara benzer bir etkiye sahip bitkiler vardır.  Karayılan otu ise menopoz şikayetleri ve menopoza bağlı belirtileri önlemek için kendini kanıtlamıştır. Yan etkiler sadece nadir durumlarda görülmektedir. Bu bitkisel tıbbi ürünler, daha uzun bir süre boyunca alındıklarında tam etkilerini gösterirler.

Klimadynon® bu süreçte semptomlarla savaşmak ve menopoza bağlı belirtileri yok etmek içi için etkili bir çözüm olup, karayılan otunun doğal iyileştirici gücü sayesinde oldukça etkilidir.

Traubensilberkerze als natürlicher Helfer

Aktif bileşenleri hormonlara benzer bir etkiye sahip bitkiler vardır.  Karayılan otu  menopoz şikayetleri için kendini kanıtlamıştır. Yan etkiler sadece nadir durumlarda görülmektedir. Bu bitkisel tıbbi ürünler, daha uzun bir süre boyunca alındıklarında tam etkilerini gösterirler.