Nasıl Doğru Şekilde Hapşırırsınız?
- Bakteriler ve virüsler yüksek hızda hareket eder
- Ellerinizi sık sık yıkayın - bakteri ve virüsler her yerde pusuda beklemektedir
Hapşırma, yabancı cisimleri, virüsleri veya bakterileri burundan çıkarmak için vücudun koruyucu bir refleksidir. Ama burundaki bu patlama ile başa çıkmanın en iyi yolu nedir? Akmasına izin mi vermeli yoksa baskılamalı mı?
Bakteriler ve virüsler yüksek hızda hareket eder
Saatte 160 kilometreye kadar bir hıza çıkan hava akımı hapşırırken kasırga gücüne ulaşabilir. Patojenler böylece çevreye hava yoluyla bulaşır ve sağlıklı insanları enfekte edebilir. Onları korumanın en iyi yolu doğrudan bir mendile hapşırmaktır. Bu daha sonra tuvalete veya iyi kapatılan bir çöp kutusuna atılır. Daha sonra lütfen ellerinizi iyice ve dikkatlice yıkayın! Bu, virüslerin ve bakterilerin daha fazla yayılmasını önler. Elinizde bir mendil yoksa dirsek içi hapşırmak için en uygunudur. Bu hiçbir şekilde ideal olmasa da, hava akışının serbest kalmasına izin vermekten ve böylece mikropları geniş bir alana yaymaktan kurtarır, hatta hapşırmayı bastırmaktan daha iyidir. Ancak unutmayın, virüsler ve bakteriler de kıyafetlerde uzun süre hayatta kalabilirler. Hapşırma yoluyla mikrop bulaşmış giysiler mümkün olduğunca çabuk kirli çamaşırlar arasına konulmalıdır.
Ellerinizi sık sık yıkayın - bakteri ve virüsler her yerde pusuda bekliyor
Geçmişte, hapşırırken elinizi ağzınızın üzerinde tutmak yaygındı. Günümüzde mikropların bulaşma şekli hakkında daha fazla şey biliniyor. Bu nedenle, tavsiye: bir mendile hapşırın ve onu hızlıca atın. Çünkü grip ve soğuk algınlığı virüsleri esas olarak damlacık enfeksiyonu yoluyla bulaşır. Sekresyon damlacıklarının boyutuna bağlı olarak, patojenler üç metreye kadar bir mesafede bulaşabilir. Damlacıklar ne kadar küçükse, o kadar uzun süre havada kalabilirler ve böylece daha büyük mesafeleri kaplayabilirler. Hapşırma, öksürme ve dokunma yoluyla, başkalarının dokunduğu nesnelere ulaşırlar.
Patojenler, grip enfeksiyonu başlar başlamaz damlacık enfeksiyonu yoluyla yayılmaktadır. Böylece hastalığın başlangıcından önce potansiyel bir hastalık taşıyıcı olabilir veya zaten enfekte olmuş insanlarla enfekte olabilirsiniz.
Soğuk algınlığı virüsleri neredeyse her yüzeyde saatlerce hayatta kalabilir: kapı kolları, kapı zilleri, klavyeler, sandalyeler veya masalarda, aynı zamanda merdivenlerde ve toplu taşıma araçlarında. Ellerimiz bile bir istisna değildir.
Bu yüzden elinize hapşırırsanız ve daha sonra kapsamlı bir el yıkama olasılığı yoksa patojenler her dokunduğunuzda nesnelere ve insanlara bulaşır. Daha sonra sıklıkla muköz membranlara eller yoluyla ulaşırlar veya solunurlar. Patojenlerle enfeksiyon genellikle fark edilmez. Bu yüzden: Ellerinizi mümkün olduğunca sık yıkayın! Bu, hem kendinizin hem de diğer insanların sağlığını korur.