Rinosinüzit, Sinüzit ve Rinit Arasındaki Fark Nedir?
- Rinosinüzitten ne zaman bahsedilir?
- Akut ve kronik sinüzit (rinosinüzit) arasındaki fark nedir?
- Akut sinüzit
- Kronik sinüzit (kronik rinosinüzit)
- Sinüzit bulaşıcı mıdır?
- Enfeksiyon riski ne kadar sürer?
- Sinüzit için antibiyotikler?
Rinosinüzit, Sinüzit veya Rinit - çok benzer üç terim. Ama aralarındaki fark nedir?
Rinosinüzitten ne zaman bahsedilir?
Sinüzit terimi çok daha yaygın olsa bile, genellikle rinosinüzit vardır. Nedeni: Paranazal sinüslerin muköz membranları ve nazal kavite fonksiyonel bir birim oluşturduğu için sinüslerin inflamasyonuna (sinüzit) ek olarak nazal mukoza genellikle inflamasyonludur (nezle). Bu durumda, akut veya kronik sinüzit değil, akut veya kronik rinosinüzit söz konusudur.
Akut ve kronik sinüzit (rinosinüzit) arasındaki fark nedir?
Sinüs enfeksiyonları nadir değildir. Genellikle şikayetlerin süresine ve sıklığına göre ayırt edilirler.
Akut sinüzit
Akut sinüzit, bir veya daha fazla sinüsün akut bir inflamasyonudur.
Akut sinüzit (akut rinosinüzit) semptomları:
Akut sinüs enfeksiyonunun semptomları erken evrelerde burun akıntısına benzer. Başlangıçta daha az bir sekresyon ile başlamaktadır. Birkaç gün sonra, sekresyon giderek daha da akışkan bir hale gelir ve burun tıkanır. Tıkalı ve şişmiş burun nedeniyle nazal solunum ile koku ve tat alma hissi ciddi şekilde bozulur. Akut sinüzit ile ateş de görülebilir.
Akut sinüs enfeksiyonunun ana semptomları, öne doğru hızlı bir şekilde eğilince, hızlıca geriye kalktığında, aşağı yukarı hızlı hareketlerde kafada güçlü bir basınç hissinin yanı sıra basınç, bastırma ve zonklama tarzında ağrının olmasıdır.
Kavitenin üzerindeki sinirler vurmaya ve basınca duyarlı oldukları için akut sinüzit ile ilişkili ağrı özellikle etkilenen sinüs üzerinde hissedilmektedir.
Bu ana semptomlara ek olarak, akut sinüs enfeksiyonu da ortaya çıkabilir;
- Halsizlik,
- Ağrılı, hassas dişler
- Öksürük veya
- Kulak ağrısı
eşlik edebilir.
Akut sinüzit semptomları 3 haftaya kadar sürebilir. Bununla birlikte, hastaların yılda birkaç kez sinüs enfeksiyonuna yakalanması hiç de şaşırtıcı olmaz.
Kronik sinüzit (kronik rinosinüzit)
Sinüzit 12 haftadan uzun sürerse, kronik sinüzitten bahsedilir.
Kronik sinüzit (kronik rinosinüzit) semptomları:
Kronik sinüzit, akut sinüzite benzer semptomlarla ilişkilidir. Bunlar:
- Sınırlı nazal solunum,
- Baş ağrısı,
- Baş ve burunda basınç hissi ve şişme,
- Yorgunluk ve enfeksiyonlara karşı artan duyarlılık,
- Sürekli nazal sekresyon oluşumu,
- Koku ve tat bozuklukları.
Akut sinüzitin aksine, semptomlar genellikle belirgin değildir, ancak asla tamamen iyileşmezler.
Kronik sinüzit (kronik rinosinüzit) nedenleri
Kronik sinüzit,
- hem akut enfeksiyondan
- hem de burnun anatomik
özelliklerinden kaynaklanabilir. Sonuç olarak, paranazal sinüslere girişler genellikle ciddi şekilde daralmıştır. Oluşan sekresyon dışarı akamamaktadır.
Nazal kavitelerin artmış tıkanması, muköz membranın aşırı büyümesine ve dolayısıyla anatomik değişikliklere yol açmaktadır. Kronik şikayetlerden çoğunlukla sorumludurlar.
Tekrarlayan sinüzit:
Sinüzit tamamen iyileşmezse, bu tekrarlayan (nüks) bir enfeksiyona yol açabilir. Tekrarlayan bir sinüs inflamasyon formunun yılda dört kezden fazla görüldüğü söylenmektedir ve semptomlar hastalık evreleri arasında tamamen kaybolmaktadır.
Sinüzit bulaşıcı mıdır?
Sinüzit veya rinitin (nezlenin) farklı nedenleri olabilir. Enfeksiyon riskine siz karar verirsiniz.
Sinüzitin nedeni viral kökenliyse, kesinlikle enfeksiyon riski vardır. Enfeksiyon, öksürme veya hapşırma sırasında atılan küçük damlacıklar yoluyla ortaya çıkar. Burada bir damlacık enfeksiyonu söz konusudur. Enfeksiyon ne kadar yeni olursa, enfekte olma riski o kadar büyüktür. Bununla birlikte, hastalığın başlangıcı daha erken olursa, enfekte olma olasılığı daha düşüktür.
Enfeksiyon riski ne kadar sürer?
İlk semptomların farkına varılmasından bir veya iki gün önce halihazırda bir enfeksiyon riski vardır. Semptomlar başladığında, bağışıklık sistemi patojenlere karşı tepki gösterir. Onları zararsız hale getirmeye ve ortadan kaldırmaya çalışır. Enfeksiyon riski, hastalığın semptomatik seyrinin ilk iki ila üç gününde en yüksektir. Bunun nedeni, hapşırık ve öksürüğün virüsü damlacıklar aracılığıyla yaymasıdır. Virüslerin çoğunluğu yaklaşık üç gün içinde atılmaktadır. Bu durumda, sağlıklı bir bağışıklık sistemi için damlacık enfeksiyonu riski daha azdır.
Sinüzit için antibiyotikler?
Akut sinüzit, hastalıkların %90 kadarında virüslerden kaynaklanmaktadır. Onlara karşı antibiyotiklerle mücadele etmek mantıklı değildir, çünkü onlar sadece bakterilerle savaşmak için kullanılabilirler. Bu nedenle, soğuk algınlığı gibi birçok viral enfeksiyon için tedavi, virüslere karşı işe yaramayan, ancak hastalığın semptomlarını hafifleten tedavi ile sınırlıdır.